Make your own free website on Tripod.com

PETUA UNTUK ANDA

    BULU ROMA LEBAT

Jika anda mengalami masalah bulu roma yang lebat tentu anda risau dan tidak selesa, terutama bagi kaum wanita. Untuk mengatasi masalah ini, sediakan 2 sudu besar air limau nipis, campurkan dengan sedikit gula pasir, kacau hingga sebati. Setelah itu sapukan pada badan yang ditumbuhi oleh bulu roma itu, biar kering di badan selama setengah j am setelah itu barulah dicuci. Lakukan cara ini sekali sehari. Insya‑Allah bulu roma anda akan gugur.

   TOMATO PENCUCI MUKA 

Setiap wanita begitu teliti menjaga kecantikan wajahnya kadang‑kadang berbagai krim dari berbagai jenama yang digunakan untuk mendapatkan kulit yang licin dan halus. Tetapi apa gunanya anda berbelanja besar jika hasilnya tidak memuaskan? Satu cara mudah untuk melicinkan kulit ialah dengan buah tomato.Caranya:Ambil sebiji buah tomato yang telah masak, bersihkan setelah dibelah dua, sapukan tomato yang satu bahagian itu ke kuht muka anda. Biarkan kering selama beberapa minit setelah itu cuci dengan air bersih dan keringkan dengan tuala.

 MATA TERKENA BARANG KIMIA

Rawatannya:a. Segera curahkan air ke mata dengan cara perlahan, curahkan air bersih daripada botol atau cerek atau air paip

b. Teruskan mencurah air sehingga mata di kelilingnya betul betul bersih daripada bahan‑bahan kimia.

c. Tutup pelupuk mata jika luka dengan kapas kering atau sebarang benda kering yang bersih seperti kertas, sapu tangan dan tuala. 

d. Dapatkan rawatan selanjutnya dari doktor.

 TELINGA DIMASUKI SERANGGA

 Ulat‑ulat kecil seperti semut, dan serangga lain kadang kadang sesat memasuki telinga. Petua untuk merawatnya:Jika telinga kiri yang dimasuki semut, tutuplah lubang telinga kanan dengan j ari kanan, pekap hidung dengan tangan kiri dan tutup mulut.Masa ketiga‑ tiga pancaindera itu tertutup, bernafas panjang panjang seberapa yang boleh. Dengan cara ini semut dan serangga itu akan tertolak keluar oleh desakan angin pernafasan yang mendesak melalui lubang telinga yang ada serangga itu.Lakukan beberapa kali dengan bersungguh ‑sungguh sehingga berjaya.

AIR GARAM UBAT SAKIT TEKAK

Jika tekak anda berasa perit dan tidak selesa, kerana cuaca terlalu panas, anda bolehlah berkumur dengan air garam sebanyak dua kali sehari.Caranya:Ambil tiga sudu garam, bancuh dengan setengah gelas air sejuk, setelah itu berkumurlah sehingga air itu habis. Lakukan setiap hari sehingga anda berasa lega. 

AIR BERAS UBAT LETIH LESU 

Jika pokok bunga anda tidak subur anda boleh gunakan air basuhan beras untuk menyiram pokok bunga anda.Caranya:Asingkan air basuhan beras anda itu untuk menyiram pokok bunga anda setiap petang. Lakukan setiap hari. Anda akan dapati pokok‑pokok bunga anda akan beransur subur.Begitu juga jika badan anda terasa letih lesu anda boleh minum air basuhan beras yang sudah bersih, sebanyak sekali sehari, tenaga anda akan pulih kembali. 

AIR KUNYIT PULIHKAN PERANAKAN

 

Ada wanita akan berasa letih dan lesu, bila dia didatangi darah haid. Untuk memulihkan tenaga semula memang sukar, kerana itu anda harus mengamalkan dengan makan ubat, untuk memulihkan tenaga dan kesihatan anda.

 Menurunkan Berat Badan 

Jika anda mengalami berat badan yang berlebihan, air limau nipis yang anda minum boleh menurunkan berat badan anda.Caranya:Sediakan dua biji limau nipis atau limau kasturi setiap hari, setelah itu perah airnya ke dalam gelas yang berisi dengan air sejuk, masukkan ke dalam peti sejuk. Setelah itu bolehlah dijadikan air minuman setiap kali selepas anda makan tengahari clan makan malam.Cara ini boleh diikuti dengan senaman ringan. Amalkanlah meminumnya selama sebulan, berat badan anda akan beransur turun.

 Ubat Pening Kepala 

Jika kepala anda terasa berat kerana kurang tidur atau pening kepala kerana mabuk dalam perjalanan, anda boleh ambil tiga biji limau nipis, dibelah dua sebiji anda gosokkan pada kepala yang telah dibasahi air, biarkan selama lima minit, setelah itu barulah anda mandi dengan air limau yang dua biji tadi. Caranya dengan meramaskan limau tersebut pada sebaldi air kemudian jirus clan gosoklah pada badan anda.Setelah itu keringkan badan anda tanpa membilasnya dengan air yang lain, lakukan dua kali sehari sehingga rasa pening anda hilang. 

 Menghilangkan Mabuk

Jika anda mabuk kerana menaiki kenderaan, anda boleh berbekalkan sebiji limau. Ciumlah hmau tersebut semasa dalam perjalanan, Insya‑Allah rasa, meloya anda akan hilang.Selain dari itu jika ada sahabat atau kaum kerabat anda yang Caranya:Ambil sebuku asam jawa, ramas dengan sedikit air, setelah sapukan air tersebut pada umbun‑umbun dan seluruh kepala, biarkan air asam jawa itu keying di kepala. Anda akan dapati demam anda atau anak anda akan mulai turun. Lakukan sehingga benar‑benar sembuh. 

 MENGHILANGKAN LEMAK

 Jika anda mengalami masalah berat badan, air asam jawa baik dijadikan minuman harian. Air asam jawa akan mengurangkan kadar lemak dalam badan anda.Caranya:Ambil sebuku asam jawa, ramas ke dalam air sebanyak segelas. Masukkan ke dalam peti sejuk, anda jadikan minuman, selepas anda makan tengahari atau makan malam.Amalkan setiap hari, anda akan dapati tubuh anda akan bertambah segar dan langsing.

 

UBAT SAKIT LELAH 

Serai ialah sejenis tumbuhan yang boleh dijadikan bumbu dalam masakan, gunanya untuk melazatkan masakan. Selain dari itu air serai boleh dijadikan ramuan untuk memulihkan kesihatan.Jika anda suka makan masakan cara minang, ianya juga menggunakan serai sebagai bahan perencah. Selain daripada menjadikan masakan bertambah enak, serai dimakan sebagai rencah itu boleh melegakan penyakit lelah.Caraya mudah, jika anda ada penyakit lelah, jangan lupa masukkan sebatang serai yang telah dihancurkan sedikit ke dalam masakan anda. Cara ini boleh membantu pernafasananda dan boleh mencairkan lendir.

Petua 1. Petua 2. Petua 3


 

SEKIRANYA ANDA MEMPUYAI PETUA UNTUK BERKONGSI BERSAMA  SILA HANTARKAN PETUA ANDA TERSEBUT KEPADA

zabidi_morad@hotmai.com